Vlog 7 - roeien USR Triton

Roeien, de sport waar je in je studententijd mee kan beginnen en dan nog steeds een Olympische medaille kan winnen. Het lijkt makkelijk. Iedereen kan wel kanoën of varen, maar roeien is iets totaal anders! Roeien vereist concentratie, balans, beenkracht en vooral heel veel samenwerking. Na het synchroonzwemmen zit die samenwerking wel goed bij Judith en Nynke, maar de rest is een ander verhaal…

We (Judith, Nynke en onze gastsporters Joost, Menno en Niki) werden hartelijk ontvangen bij U.S.R. Triton, één van de twee studentenroeiverenigingen in Utrecht. Drie van hun leden hebben afgelopen zomer aan de Olympische Spelen deelgenomen en Kaj Hendriks heeft zelfs een bronzen medaille binnengesleept! Eline, Bas, Leander en Julian ontvingen ons en begonnen gelijk van alles en nog wat uit te leggen. In het roeien heb je behoorlijk wat vaktermen, dus hieronder een kleine begrippenlijst:

 
 1. Dubbel = twee riemen per persoon Enkel = een riem per persoon Met = met stuurman/-vrouw Zonder = zonder stuurman/-vrouw Skiff = eenpersoonsroeiboot Slagklaar = de beginpositie
 2. Snoekje = als je de riem niet meer uit het water omhoog krijgt
 3. Houden = meteen blad verticaal in het water om de boot tot stilstand te brengen
 4. Laat lopen = stoppen met roeien, bladen horizontaal over het water
 5. Klapje = een kleine haal, alleen de armen naar je toe halen
 6. Strijkje = tegenovergestelde van een klapje, dus de riem van je af duwen
 7. Klippen = draaien van het blad
 8. Tubben = met twee roeiers roeien (in plaats van het volledige aantal roeiers in de boot)
 
We begonnen op het fitnessapparaat met roeien om de techniek onder de knie te krijgen. Het blijkt dus dat je nauwelijks je armen gebruikt, maar vooral je benen en je buikspieren. De monitor op het apparaat gaf aan dat we nog lang niet in de buurt kwamen van de kracht en souplesse waar Leander mee roeide. Toch keurden ze ons goed voor stap 2: de bak. De bak is een ruimte met water en een ingebouwde houten ‘boot’. Zo’n echte roeiriem is toch wel even wat anders dan het fitnessapparaat! Maar ook voor stap 2 slaagden we en we mochten echt het Merwedekanaal op!
 
We werden verdeeld over twee boten: Niki, Leander en twee AH proefsporters zaten in één boot met stuurman Bas en de VSU boot werd bemand door Joost, Menno, Judith en Nynke. Julian was onze VSU stuurman. Eline fietste met haar megafoon langs de kant mee. Een kilometer lang hebben we geoefend met het roeien. Om het allemaal wat synchroon te krijgen moesten we allemaal tegelijk appeltaart roepen tijdens de haal. Van die ene kilometer oefenen bestond ongeveer 900 meter uit a-synchroniciteit, een hellende boot, snoekjes (met name Judith haar specialiteit) en roeien in het luchtledige. Judith schoot zelfs een keer van haar stoeltje af. Aangezien Judith en Nynke voorin zaten konden ze niet zien hoe Joost en Menno het ervan af brachten, maar we vermoeden dat de a-synchroniciteit vooral hun schuld was. De overige 100 meter ging het soepel en voelde het alsof we een VSU roeimachine waren.
 
Uiteraard vond er ook een wedstrijdje plaats. De laatste 500 meter waren bestemd voor de onderlinge strijd. En wat gingen we soepel! Het was een nek-aan-nekrace en ontzettend spannend. Uiteindelijk won de VSU boot met slecht een paar meter! We waren gesloopt maar voldaan en stapten met trillende armen en benen weer veilig op de kant. Aangezien we de hele tocht appeltaart hadden geroepen, lusten we wel een stukje! Na het opruimen van de boten gingen we dus hoopvol op weg naar de kantine. We kregen helaas geen appeltaart, maar wel een lekkere warme kop thee en een stroopwafel.
 
SCORE
 
Gastvrijheid ****
 
Het gebouw was prima te vinden, de ingang iets moeilijker. We werden hartelijk ontvangen door de Tritondelegatie. Zij stonden ons netjes op te wachten.
 
Accommodatie ***
 
Triton heeft een gezellige kantine met veel symbolische attributen. De fitness, opslag en overige ruimten zien er prima uit. Naast Triton zitten Viking en Orca op een prima plek langs het Merwedekanaal.
 
Funfactor: ***
 
Roeien is zeker uitdagend en leuk om te doen! Het is gaaf om met een team te werken aan je prestaties. We kunnen ons echter wel voorstellen dat het in de winter wat saai wordt op de fitnesstoestellen.
 
Begeleiding: ****
 
De begeleiding was top! We zijn niet in het water gevallen dus de uitleg was blijkbaar uitstekend. Er waren genoeg Tritonezen aanwezig om ons goed te kunnen begeleiden. Iedereen was erg hulpvaardig, geduldig (dat was nodig bij de VSU boot) en vriendelijk.
 
Gezelligheid: ****
 
Hoewel je in de boot weinig kan kletsen met elkaar (dat appeltaart roepen maakt het lastig) was het in de kantine daarna erg gezellig! De Tritonezen houden ook wel van gezelligheid.
 
Moeilijkheidsgraad: ***
 
Roeien is veel moeilijker dan het lijkt! Naast techniek is het ook vrij lastig om alles gelijk te krijgen met je bootgenoten. De vooruitgang gaat echter snel dus dat maakt het leuk. De positieve coaching van de stuurman maakt de moeilijkheidsgraad ook minder erg.
 
Weetjes:
 
 • Er zijn iets meer dan 30.000 roeiers in Nederland en staan met hun bond op de 26e plek qua ledentallen.
 • De roeiers zijn verdeeld over 119 verenigingen.
 • Veel roeiers beginnen pas in hun studententijd.
 • Er is een aparte bond voor studentenroeiverenigingen.
 • Ieder jaar wordt de Varsity georganiseerd: dé roeiwedstrijd tussen de Nederlandse universiteiten.