Seminar Multisport

23 Oktober 2017
Locatie: 
Clubhuis Faja Lobi KDS

Aandacht voor een brede motorische ontwikkeling voor het sportende kind

De afgelopen jaren is het beweeggedrag van kinderen veranderd: op jongere leeftijd naar de sportvereniging en minder buitenspelen. Deze verschuiving is terug te zien in de motorische ontwikkeling van de Nederlandse jeugd. Al beheersen sportende kinderen enkele (sport)specifieke vaardigheden goed, de algehele brede motorische ontwikkeling is de afgelopen 25 jaar achteruit gegaan (Runhaar, 2006). Dit stelt jeugdtrainers en sportcoaches voor de uitdaging in te spelen op het veranderende beweegniveau en kwaliteit van hun jeugdsporters.

Uit onderzoek blijkt dat een brede motorische ontwikkeling diverse positieve effecten heeft: kinderen kunnen in verschillende sporten uit de voeten. Ook zijn er aanwijzingen dat het bijdraagt aan een hogere motivatie van kinderen en minder overbelasting en blessures. Onderzoek naar talentontwikkeling heeft aangetoond dat sterspelers vaak meerdere sporten hebben gedaan in hun jeugd. Zo heeft Ibrahimović nu als voetballer veel voordeel van zijn Taekwon-Do ervaringen en kan sprinter Cavendish door zijn schaakcarrière goed vooruitdenken.

Harten voor Sport heeft in het seizoen 2016-2017 een pilot Multisport gedraaid bij 3 teams (9-12 jaar) van verschillende clubs in Utrecht: voetbalvereniging USV Elinkwijk en Basketbalvereniging de Cangeroes. De combinatiefunctionarissen hebben een Multisport-training gevolgd, waarmee zij clinics uitwisselen tussen verschillende sporten: bijvoorbeeld een worstelclinic bij een rugbytraining. Deze voorbeelden zullen we bespreken, net als andere initiatieven in het land rondom het thema multisport en multiskills.

Ook aan de slag met dit thema? Na dit seminar heb je een idee van zowel de achterliggende wetenschap als ook praktische handvatten betreffende multisport. Verder worden initiatieven ondersteund door het ter beschikking stellen van multisport-materialen en vergoeding van zaalhuur.

Aan bod komt:

  • Theorie: de laatste ontwikkelingen en inzichten rondom een brede motorische ontwikkeling, multiskills en multisport
  • Toepassingen en ervaringen uit de praktijk
  • Analyse en aanpak voor uw eigen sport
  • Ruimte voor het stellen van vragen over de aanpak in de eigen sportcontext

Organisatie

Harten voor Sport (Martin van Rooijen), i.h.k.v. EU Erasmus+

Vereniging Sport Utrecht (Koen van Es)

Joke Davio en Yara Rietdijk (Leren sporten is leren bewegen)

Wanneer

Maandag 23 oktober 2017, van 19.30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Voor wie

Iedereen die met het sportende kind werkt: trainers (elk niveau), coaches, technisch coördinatoren, bestuursleden, en ook professionals zoals combinatiefunctionarissen, buurtsportcoaches of (kinder)fysiotherapeuten.

Kosten

Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden

Aanmelden

U kunt zich hier aanmelden zodat het programma kan worden afgestemd op de aanwezigen.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Koen van Es, via k.vanes@sportutrecht.nl of (030) 284 07 70. 

Vindt u het ook belangrijk dat uw sportvereniging een bijdrage levert aan een brede motorische ontwikkeling? Kom leren, inspiratie opdoen en delen!