Gezonde sportvereniging

In menig sportkantine wordt er na de fysieke inspanning een biertje gedronken en een bitterbal gegeten. Dat moet kunnen, maar als iemand liever een glas water drinkt en een appel eet, dan moet dat ook kunnen, toch? Wij vinden van wel. Daarom ondersteunen we sportvereniging bij het gezond(er) maken van hun kantineaanbod.

Gezond kantineaanbod
Inmiddels zijn er meerdere partijen die verenigingen bijstaan in een dergelijk traject, bijvoorbeeld Team:Fit en 'Lekker Bezig'. In overleg kijken we samen met de vereniging in kwestie, welk traject het meest geschikt is. Vervolgens brengen we de vereniging met de desbetreffende partij in contact en blijven we bij het traject aangehaakt middels advies en ondersteuning.

Verantwoord alcoholbeleid
Ook een verantwoord beleid rondom alcohol hoort bij een gezond sportklimaat. Het is bekend dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid, zeker voor jeugd. Aangezien een sportvereniging vaak een ontmoetingsplaats is voor jongeren, is een verantwoord alcoholbeleid essentieel. Volwassenen hebben hierin een voorbeeldrol, bijvoorbeeld als het gaat om verkeersdeelname na het drinken van alcohol. 
Van 2010 tot 2016 is de VSU kartrekker geweest van het convenant Sport en alcohol, een initiatief om verantwoord alcoholbeleid bij sportverenigingen te stimuleren. De kennis die in deze periode is verzameld, zet de VSU ook na afloop van het convenant in om verenigingen te ondersteunen. Klik hier voor meer informatie over het thema Sport en alcohol en de regelgeving die in dat kader geldt voor sportverenigingen. 

Andere initiatieven
Andere initiatieven die ondersteunen bij het gezonder maken van sportverenigingen zijn het realiseren van een watertappunt en het rookvrij maken van het sportterrein. Een watertappunt stimuleert het drinken van water en draagt daarnaast bij aan verduurzaming door afval tegen te gaan. Een aanvraag kan gedaan worden via het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht. Alle informatie over de procedure lees je hier
De Hartstichting ondersteunt sportverenigingen bij het rookvrij maken van hun sportterreinen. Buiten wordt hier vaak nog gerookt en dit brengt veel kinderen in de verleiding om ook te gaan roken. Via de Hartstichting is een gratis materialenpakket inclusief stappenplan aan te vragen om uw sportvereniging rookvrij te maken. Interesse? Klik dan hier.

Meer informatie
Voor meer informatie over deze onderwerpen kunt u contact opnemen met Rune Massing via (030) 2840 770 of r.massing@sportutrecht.nl.