Inspiratiesessies VSU congres Sportief Verbinden

Inspiratiesessies: Klik hier om je aan te melden

1. Communicatie Jong Gras: In de wereld van de snelle communicatie is het ook voor sportverenigingen van belang om de communicatie goed op orde te hebben. Veel doelgroepen bevinden zich niet alleen fysiek in de wijk, maar ook in de digitale wereld van social media. Ben je daar als vereniging ook zichtbaar? De VSU wil in samenwerking met de Academie van de Stad via het project Jong Gras verenigingen helpen bij hun communicatiebeleid. Het vraagstuk van de vereniging kan heel breed zijn. In 10 weken tijd gaat een groepje Hogeschool Utrecht studenten jullie vraagstuk behandelen. Hierbij wordt altijd gekeken naar: welke communicatiemiddelen worden er nu (en op welke wijze) gebruikt en komt dit overeen met de doelgroep die de vereniging wil bereiken? Tijdens deze sessie wordt het traject van 10 weken toegelicht door de betrokken partijen en kunnen jullie vragen stellen over het vervolg. Je hebt zelfs de mogelijkheid jouw club al in te schrijven voor één van de trajecten, waarbij de communicatie van jouw vereniging naar een (nog) hoger plan wordt getild!

2. Vrijwilligers: De sportverenigingen draaien anno 2017 nog steeds op vrijwilligers. Toch zien we bij clubs een professionaliseringsslag in het vrijwilligersbeleid en bij sommige clubs is er zelfs een verenigingsmanager actief. Hoe kan jouw vereniging, met of zonder verenigingsmanager, het vrijwilligersbeleid een kwaliteitsimpuls geven? Hoe werf je nieuwe vrijwilligers en hoe behoud je deze groep? Ben je op zoek naar tips en trends over hoe jullie vereniging vrijwilligers kan werven en behouden? Dan mag je deze masterclass over vrijwilligers niet missen!

3. Schrijf een succesvolle Sportimpulsaanvraag: De Sportimpuls is een landelijke subsidieregeling. Voor verenigingen is het een kans om nieuwe doelgroepen aan te boren en vernieuwend sportaanbod op te zetten met meer kans op nieuwe leden. Sportimpuls is gericht op het opstarten en aanbieden van sportaanbod voor mensen die niet of nauwelijks sporten en bewegen of dreigen te stoppen met sporten en bewegen. In deze sessie krijg je tips voor het schrijven van een succesvolle aanvraag. De ervaring leert dat er voor de Sportimpuls ‘Kinderen op sportief gewicht’ en ‘Jeugd in lage inkomensbuurten’ nog voldoende kansen liggen. Ook komen er verschillende Utrechtse subsidiemogelijkheden op sportgebied aan bod.

4. Jeugdleden werven in de wijk (Sessie komt te vervallen): Veel verenigingen hebben een groeiambitie, nieuwe leden zijn echter niet altijd makkelijk te vinden. De doelgroep die verenigingen willen bereiken is vaak al wel in beeld. VSU en Harten voor Sport hebben een groot netwerk in de wijk, welzijn en het onderwijs. Als sportvereniging hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Via de contacten van VSU en Harten voor Sport kan je bijvoorbeeld clinics geven in het onderwijs of een samenwerking aan gaan met jongeren- of welzijnorganisaties. In deze sessie hoor je inspirerende voorbeelden en meer over het opstarten van een samenwerking.

5. Sport doet meer: Bijna zeventig Utrechtse verenigingen zetten zich maatschappelijk in; van sport voor vluchtelingen, mensen met een beperking, wijkactiviteiten en walking football sport als middel voor re-integratie en revalidatie. Laat je inspireren door collega-verenigingen, laat je adviseren door de adviseurs van Maatschappelijk Verantwoord Verenigen Nederland (MVV) en maak kans op een begeleidingstraject bij jouw club! Wie weet zet jou vereniging binnenkort wel de eerste stap naar meer maatschappelijke betrokkenheid. Want; Sport doet Meer! Laat je hier vast inspireren.

6. In actie voor sporters met een beperking: Iedereen kan sporten, iedereen heeft het recht om te sporten en steeds meer Utrechters met een handicap doen aan sport. Een grote potentiële nieuwe doelgroep voor jouw vereniging! Ga aan de slag, kom in actie in deze sessie en doe ideeën op voor het opzetten van aanbod voor sporters met een beperking bij jouw club!

7. Rookvrije sportterreinen: Op uw sportclub komen veel kinderen. De kantine is al jaren rookvrij, maar langs de lijn wordt nog gerookt. Ook als kinderen daar aan het sporten en spelen zijn. Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals andere sporters, trainers en ouders. Zien roken, doet roken. De beweging op weg naar een Rookvrije Generatie wil dat kinderen niet meer gaan roken en (mee)rookvrij kunnen opgroeien. Om dit te bereiken is het belangrijk dat plekken waar veel kinderen komen rookvrij worden. Gemeente Utrecht en VSU, stimuleren en ondersteunen sportverenigingen om hun terrein rookvrij te maken voor de jeugd, dit doen zij in samenwerking met de Hartstichting. Hoor meer over het belang van rookvrije sport, krijg tips en leer van de ervaringen bij FC Abcoude en van de Hartstichting. Zodat ook jouw vereniging zich kan profileren als rookvrije club!

8. Clubkas spekken en besparen: In deze insipiratiesessie pitchen enkele partners hun aanbod, waarmee sportclubs kunnen besparen op hun vaste lasten of hun inkomsten kunnen vergroten.

  • Clubzeker: Verzekeringspakket voor sportclubs, voordeliger dan de standaard en op maat voor sportclubs.
  • Procent: Besparen op contracten voor energie, afval, inkoop horeca ect. 
  • Sponsorvisie/Ads-to-sport/Crowdfundingvoorclubs: Vind nieuwe sporsors, maak gebruik van gezamenlijke advertentie-inkomsten of benut een platform voor crowdfunding.  
  • Le Credit Sportief/ClubCollect: Contributie-inning en winstmarge kantine verbeteren.

9. Zelfbeheer: Zelfbeheer van accommodatie biedt sportclubs aanzienlijke voordelen, zoals kostenbesparing, meer invloed op programmering en betrokkenheid van de leden. De gemeente staat open voor meer experimenten. Verschillende sportclubs hebben belangstelling, maar het vraagt van de sportclubs een goede organisatie en veel vrijwillige inzet. Goede reden om een sessie te organiseren met de ervaringsdeskundige van Stichting Sporthal Lunetten.

10. Toekomst VSU: VSU en Harten voor Sport hebben de intentie uitgesproken om samen te gaan in één organisatie voor sport en bewegen. In deze sessie wordt u meegenomen in het proces voor de nieuw te vormen organisatie. De strategie, organisatievorm en doelstellingen zullen onder andere aan de orde komen. Graag nemen we uw feedback mee zodat de toekomstige organisatie zo optimaal mogelijk aansluit bij de wensen en behoeften van de sporters/bestuurders in Utrecht. 

11. Topsport (alleen ronde 1): Door Marc Lammers: Hoe werk je gezamenlijk aan prestatiecultuur.

12. Sportfotografie (2 rondes): Phonographer is hét nieuwe smartphone magazine van Nederland en Belgie en presenteert tijdens het VSU-congres een informatieve sessies over het fotograferen met een smartphone. De sessies worden gegeven door Nico Brons, Pixigo en Phonographer. Nico Brons is een professionele Amersfoortse (smartphone)fotograaf. Hij studeerde in 2013 af aan de Fotoacademie in Amsterdam, met specialiteit iPhone-fotografie. Pixigo is een webshop gespecialiseerd in fotografie met je smartphone en kan alles vertellen over handige producten m.b.t. fotograferen met je smartphone. Er gaat een wereld voor je open van wat er allemaal mogelijk is. Nico zal met de deelnemers ingaan op hoe je tot goede smartphone fotografie komt, ook binnen de sport.

Klik hier om je aan te melden