05-02-2018

Utrechts Sportakkoord

De Utrechtse politiek wil de komende jaren flink investeren in de sport. Er komen sporthallen en kunstgrasvelden bij en de wachtlijsten (bij bijna vijftig verenigingen in de stad) worden weggewerkt. Over de volle breedte zijn de partijen in de Utrechtse gemeenteraad het eens dat sport onder het nieuwe college wordt opgewaardeerd.

Dat bleek tijdens het jaarlijkse Politiek Sportcafé van de VSU op vrijdag 2 februari bij Desto. Het werd een Goed Nieuwsshow voor de sport. Kandidaten van acht partijen overtroefden elkaar met mooie toezeggingen. Stephan Oost (Stadsbelang) wil zonder meer extra geld voor de sport zien, nog los van de groei van de stad. Dimitri Gillissen (VVD) sprak van 'significant veel geld' en keuzes vóór de sport in de stadsbegroting. Geld voor de sport dat dus ten koste gaat van andere zaken in de stad. Tim Schipper (SP) noemde al zijn gewenste bedrag: 'Twee miljoen euro.'

Schepje bovenop
Die opgelaaide liefde van de Utrechtse politiek voor de sport betekent een breuk met de afgelopen vier jaar, waarin geen extra geld beschikbaar kwam. Sterker, er werd gekort. Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht (21 maart) lijkt alles anders. In de verkiezingsprogramma's van alle partijen is al aandacht voor de wachtlijsten, voor de komst van een roeibaan in polder Rijnenburg en voor uitbreiding van sportaccommodaties. Tijdens het Politiek Sportcafé werd er nog een schepje aan toezeggingen bovenop gedaan.

Een vraag over het tekort aan zwemwater voor verenigingen, ontlokte bij Sander van Waveren (CDA) de uitspraak dat het 'halve zwembad' dat nu in Leidsche Rijn vervangen moet worden voor een tropisch zwemparadijs met bovendien een wedstrijdbad. Jesper Rijpma, presentator van de avond, zei zich even als Oprah Winfrey te voelen: 'U vraagt meer zwemwater? Hier is uw zwemparadijs.'

Utrechts sportakkoord
De Utrechtse sport herinnert zich nog al te goed dat ook aan de vooravond van de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2014 een raadsbrede meerderheid zich uitsprak voor extra geld voor de sport. Dat gebeurde ook tijdens zo'n debat. Toen na de verkiezingen het collegeakkoord er lag bleek de sport vergeten. Niks extra geld. De sport werd zelfs nog verder gekort. Wethouder Paulus Jansen (SP) ontving tijdens het sportcafé lovende woorden voor zijn werk in de afgelopen jaren, op het stadhuis speelde de sport een ondergeschoven rol.

Politieke partijen in Utrecht - met name collegepartijen GroenLinks, D66, VVD en SP - hebben in de komende maanden dus iets te bewijzen als het gaat om het nakomen van verkiezingsbeloftes. Als ware het een bewijs van goede wil, kwam aan het einde van de avond de politiek zélf met het Utrechtse Sportakkoord. Op initiatief van Has Bakker (D66) en met medewerking van Sander van Waveren (CDA) werd een elftal actiepunten gepresenteerd waar acht politiek partijen hun akkoord aan hebben gegeven. Student en Starter, PvdA, CDA, D66, VVD, SP, Stadsbelang en GL plaatsten tijdens het Politiek Sportcafé hun handtekening onder dat akkoord.

Actiepunten
In het sportakkoord is aandacht voor vrijwilligers, betaalbaarheid van de sport, roeiwater, duurzaamheid, zelfbeheer van accommodaties en de openbare ruimte. Veruit het belangrijkste is echter omschreven in actiepunt één over het wegwerken van de wachtlijsten en extra budget voor meer accommodaties. Daarmee is tot 2030 al een slordige 20 miljoen euro gemoeid. Het sportbudget moet volgens het akkoord meegroeien met de snelle stijging van het inwonertal van de stad.

GroenLinks zette geen handtekeningen onder het negende punt over de samenhang tussen top- en breedtesport en het streven om eens per vier jaar gastheer te zijn van een internationaal sportevenement. Zo ziet GL de 1,3 miljoen euro die zijn gereserveerd voor de Vuelta in 2020 liever direct besteed aan de Utrechtse sport. Aan kunstgrasvelden bijvoorbeeld, zoals Floor de Koning aangaf. Aan het einde van de avond bleek dat van de honderd aanwezigen uit de Utrechtse sport deze dame aanwees als winnaar van het sportdebat.

© Tekst: Pim van Esschoten

Klik hier voor het Utrecht Sportakkoord

Lees hier het artikel in het AD UN over het Politiek Sportcafé 2018 - Utrechts Sportakkoord.

Bekijk hier overzicht partijprogramma's met betrekking tot sport (laatste update 26/1/2018)

Lees ook:
- Stem voor 7 februari op jouw favoriet(en) voor de Sportprijs Utrecht 2017
- Foto-expositie in Hoog Catharijne genomineerden Sportprijs Utrecht 2017
- Nieuw Welgelegen ademde Martial Arts tijdens festival