20-03-2018

125-jarig jubileum Fraternitas Utrecht

De Utrechtse gymnastiekvereniging Fraternitas bestaat dit jaar maar liefst 125 jaar. Het is daarmee de oudste gymnastiekvereniging van Utrecht! Het 125-jarig jubileum wordt de komende maanden gevierd met leden en oud-leden. Het hoogtepunt van de jubileumfestiviteiten vindt plaats op zaterdag 2 juni 2018. Dan geeft Fraternitas een grote show waar alle actieve leden aan meedoen op het terrein van de Botanische Tuinen Utrecht. Voor dit jubileum wordt een deel van de Botanische Tuinen speciaal voor Fraternitas omgebouwd tot een festivalterrein met een circustent en diverse foodtrucks. Na deze bijzondere show organiseert de jubilerende vereniging een reünie en feest voor alle (oud-)leden.

Historie
Op 6 mei 1893 besloten leden van de Utrechtse Christelijke Jongelings Vereniging (UCJV) om ook een gymnastiekvereniging op te richten. Het motto werd: ‘in Fraternitate virtus nostra’ vrij vertaald: ‘In broederschap ligt onze kracht’. Fraternitas is dus van oorsprong een Christelijke vereniging, waar ook andersdenkenden al lange tijd van harte welkom zijn. Vanaf het begin werd er aan gymnastiek gedaan. Maar ook werden er voordrachten ingestudeerd en was er een mogelijkheid om aan schermen en atletiek te doen. Naast deze sportieve activiteiten had Fraternitas van 1924 tot 2013 een drumfanfare. De ledenaantallen verschillen door de jaren heen met uitschieters van 0 leden in de oorlogsperiode tot 1900 leden net na de oorlog.

Shows door de jaren heen
In 1894 werd de eerste uitvoering gegeven in het ‘Gebouw der kunst en wetenschappen’ op de Mariaplaats. De laatste decennia vonden de uitvoeringen eens in de 5 jaar plaats in sporthal Galgenwaard. Op 20 april 2013 was de laatste uitvoering met als thema “Frat Showt Holland”. Het thema van dit jaar is circus. Komt dat zien!

Op zoek naar oud-leden
Ben jij lid geweest van Fraternitas en wil je gymnastiekvrienden van vroeger weer zien? Meld je interesse dan via reunie@fraternitas.nl en houd de website www.fraternitas.nl en Facebookpagina in de gaten voor de kaartverkoop, die in april van start gaat.

Over Fraternitas
Fraternitas biedt verschillende lessen aan. Zo kan je er terecht voor peuter- en kleutergym, turnen, acrogym, conditietraining voor dames, club extra voor kinderen met een motorische achterstand en tot slot is er ook special turnen voor kinderen met een verstandelijke beperking. De lessen zijn voornamelijk in Utrecht Oost en Utrecht Noord/West. Daarnaast organiseert de vereniging veel gezellige activiteiten voor haar ruim 500 leden.


Lees ook:
Utrecht Science Park Marathon 2018
Huur je eigen gymzaal!
Word EventMaker bij het EK Beachvolleybal, WK Zitvolleybal en EK Jongens <20