17-09-2018

Drie sportimpuls projecten van start in Utrecht

In 2018 zijn er in totaal 223 aanvragen ingediend voor de Sportimpuls. Tot en met 22 februari 2018 konden sport- en beweegaanbieders aanvragen indienen voor de volgende drie onderdelen: Sportimpuls (regulier), Sportimpuls Jeugd in lage inkomensbuurten en Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht. Uit Utrecht zijn drie aanvragen toegekend: Tigers op Recept in Overvecht Utrecht,  Let's Bounce! Multisport programma meiden 12+ Overvecht, en Iedereen kan sporten. Onderstaand worden de drie projecten kort uitgelicht.

Tigers op Recept in Overvecht Utrecht

Overvecht is een grote wijk in Utrecht (35.000 inwoners). Er wonen veel mensen met een smalle beurs in kwetsbare posities. Veel mensen hebben zorgen over geld, werk, veiligheid, de opvoeding van kinderen en hun gezondheid. Er zijn veel kinderen met (risico op) overgewicht en ze sporten minder in clubverband. Tjamie Sports verzorgt twee jaar met Tigers op Recept sportaanbod gericht op het verbeteren van een actieve gezonde leefstijl voor 2-6 jarigen en hun ouders. Tigers is een op vechtsport gebaseerde aanpak. Peuters en kleuters leren op een speelse manier levensvaardigheden. Bewegen en plezier in de lessen staat voorop. Aan de hand van belevenissen van Tina en Timmy tijger neemt de Tiger trainer de kleintjes mee op ontdekkingsreis. Samen leren ze omgaan met gevaren, samenwerken, vertrouwen hebben in elkaar, sociale omgangsregels, gezond eten en worden ze weerbaarder. Tjamie Sports werkt samen met veel partners: Spelenderwijs, Overvecht gezond, Wijk en Co, SportUtrecht en de gemeente.

Let's Bounce! Multisport programma meiden 12+ Overvecht

Dansen en basketballen, basketballen en dansen. Voor meiden van 13 – 16 jaar. In Utrecht, Overvecht. Een nieuw en vernieuwend multisport programma voor deze doelgroep. Dit programma richt zich op pubermeiden, waarvan bekend is dat zij na hun 12e jaar, bij de overgang naar het middelbaar onderwijs, snel minder gaan sporten en bewegen. In nauwe samenwerking met het Pouwer college en Trajectum college gaan we meiden in deze wijk niet alleen kennis laten maken met dans en basketbal; we gaan gezamenlijk activiteiten embedden en meiden uit de wijk als rolemodels inzetten en begeleiden zodat de motivatie om te bewegen straks, letterlijk en figuurlijk van binnenuit komt. PM Dance verzorgt de danslessen en Sportpoels de basketbaltrainingen.

Iedereen kan sporten

Het project "Iedereen kan sporten" is gericht op jongeren tussen de 16 en 23 jaar met psychische problemen. Dit project wordt mogelijk gemaakt door ZonMw.

"Iedereen kan sporten" is een bestaande interventie van het NOC*NSF en wordt door Bodysports B.V. en vanHild Sport & Welzijn op maat geïmplementeerd voor de betreffende doelgroep.

Het doel van het project is om jongeren met psychische problemen structureel aan het sporten te krijgen en te houden. Dit willen wij bereiken door het ontwikkelen, onderzoeken en implementeren van een sportprogramma waarmee de jongeren onder deskundige begeleiding gaan sporten. Na het volgen van het sportprogramma hebben de jongeren voldoende handvatten gekregen om zelfstandig verder te sporten in het reguliere sportaanbod.

Na afloop van het project wordt er een rapport opgesteld met als doel het succes van het programma kenbaar te maken aan betrokken instanties om sporten voor deze doelgroep op een reguliere landelijke basis mogelijk te maken.

SportUtrecht wenst de betrokken partijen veel succes met uitvoering van de projecten.

Lees ook: