14-12-2018

Vuelta komt naar Utrecht

De kogel is eindelijk door de kerk: Utrecht mag in 2020 de start organiseren van de Vuelta a España. Rondedirecteur Javier Guillén was de afgelopen dagen in Utrecht gekomen om dit alles te beklinken. Daarmee wordt Utrecht de eerste stad ter wereld die alle drie de grote wielerrondes in huis heeft gehad: in 2010 finishte een etappe van de Giro d'Italia op de Croeselaan en in 2015 was er de uiterst succesvolle start van de Tour de France.

De 75ste editie van de Vuelta start op vrijdag 21 augustus 2020 met een ploegentijdrit in Utrecht. Op zaterdag ligt de finish van de etappe weer in Utrecht en de start in Den Bosch. Op zondag 23 augustus werken de renners een rit met start en finish af in Breda, waarna het peloton naar Spanje vliegt.
Voor de ploegentijdrit zou een parcours van 24 tot 28 kilometer worden uitgezet, met de start en finish hoogstwaarschijnlijk op de Croeselaan. Het precieze parcours is nog niet bekend, maar het is het streven om zo veel mogelijk wijken van de stad aan te doen. 
Tijdens de tweede rit vanuit Den Bosch komen de renners bij Rhenen de provincie binnen. Ze doen daarmee hoogstwaarschijnlijk de Grebbeberg en de Utrechtse Heuvelrug aan. De finish vindt mogelijk in de avonduren plaats.

Dat de Vuelta buiten Spanje start, is overigens vrij bijzonder. Slechts tweemaal eerder deze eeuw (in 2009 in Assen en in 2017 in Nimes) startte de Vuelta buiten het Zuid-Europese land.

Bron: RTV Utrecht