Roos Hoogeboom

Roos Hoogeboom
16 aug 1982
Wielrennen
Topper

Roos begon haar sportcarrière met Wintertriathlon. De eerste wintertriathlon won ze meteen. Dat was een korte afstand. Vervolgens ging ze zich toeleggen op de lange afstand en werd ze 2 maal Nederlands Kampioen Wintertriathlon (in 2013 en 2014) en won ze de Carvalho Winter series (een klassement over meerdere wedstrijden in NL en Inzell (Duitsland)).

Omdat ze vooral heel sterk op de fiets was, besloot zij zich toe te gaan leggen op het wielrennen. Ze is dus pas op haar 29e begonnen met wedstrijdwielrennen. Ze had er veel aardigheid in en blonk vooral uit in heuvelachtig terrein. In 2014 eindigde ze in de top tien in zowel de eerste etappe, de slotrit, als het eindklassement van de Tsjechische rittenkoers Tour de Feminin - O cenu Českého Švýcarska.

Momenteel is ze profwielrenster bij de Spaanse UCI-ploeg Bizkaia-Durango. Ze reed in 2016 haar eerste Giro Rosa. De Giro Rosa is een tiendaagse etappekoers in Italië welke ze met haar ploeg uitreed. In de Copa de España (Spaanse topcompetitie) werd ze vierde in het eindklassement.

In de UCI-koersen is zij vooral knecht voor de kopvrouwen van de ploeg. Soms kan ze voor eigen succes gaan. Recent heeft ze 2 top-15 klasseringen in een UCI-koers behaald.

Onlangs behaalde ze verschillende podiumplekken. Zo behaalde ze een gouden plak in Kallo, werd ze 3e tijdens de ronde van Heemskerk en werd ze 1e bij Tour d'Oospel.