Veilig sportklimaat

Voelt iedereen zich binnen jouw sportvereniging thuis? Dat is zeker niet altijd vanzelfsprekend.  Het kan zomaar dat jij de sfeer als open en veilig ervaart, terwijl een ander het tegenovergestelde voelt. Stiekem komt dat vaker voor dan je denkt. Als bestuurder of trainer/coach wil je natuurlijk dat iedereen zich thuis voelt binnen de club. Dat gaat alleen niet vanzelf, daar moet je aan werken. Soms staan (onzichtbare) verschillen in afkomst, uiterlijk of seksuele voorkeur - en de manier waarop daarmee wordt omgegaan - een veilig gevoel in de weg. Dat wil je niet, omdat het ten koste gaat van plezier, ontwikkeling en prestaties.

Voordelen voor vereniging, leden en betrokkenen
Een sportvereniging is een omgeving waarin jeugd opgroeit en heeft daarmee als mede-opvoeder grote invloed op de opvoeding van kinderen. Spelers ontwikkelen zich beter in een klimaat waarin ze zich veilig voelen. Ook haken ze minder snel af. Daarnaast zijn vrijwilligers sneller bereid om actief te blijven of te worden binnen een club waar een positief klimaat heerst. Een veilig sportklimaat heeft dus voordelen voor de vereniging en haar leden en betrokkenen. Heeft jouw vereniging interesse in ondersteuning op weg naar een veiliger sportklimaat? Door in gesprek te gaan, proberen wij ondersteuning op maat te bieden. Vaak gebeurt dit in samenwerking met de Vreedzame methode en/of stichting Positief Coachen.

Informatie per thema
Daarnaast is op onderstaande pagina's nuttige informatie te vinden over allerlei thema's binnen Veilig sportklimaat:

  • Cursus vertrouwenscontactpersoon (VCP) – wordt door de VSU jaarlijks aangeboden om te zorgen dat er bij sportverenigingen een aanspreekpunt bij grensoverschrijdend gedrag is. 
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) – informatie over het gratis aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag voor  vrijwilligers die werken met minderjarigen of met sporters met een verstandelijke beperking. 
  • Sport en Regenboog – project in het kader van de emancipatie van LHBT’s (lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender). 
  • Vreedzaam – trainingsmethode voor scholen, wijken en sportverenigingen, die staat of valt met het vermogen om op een vreedzame wijze conflicten op te lossen, een bijdrage te leveren aan de gemeenschap en open te staan voor verschillen tussen mensen.
  • Leerlijn Sportief Vermogen - De Leerlijn Sportief Vermogen verbind pedagogische intenties binnen de verschillende contexten waarin kinderen bewegend opgroeien in een leerlijn voor sport en bewegen.