FAQ evenementen

Wanneer dien ik een evenementen vergunning aan te vragen voor een evenement op mijn sportaccommodatie?

Zolang er sprake is van regulier gebruik van de accommodatie (dus ook tijdens een toernooi) is er geen sprake van een evenement. Wanneer er allerlei dingen bij komen kijken (bijvoorbeeld extra verkooppunt, buiten de reguliere kantine, afsluitend feest in een tent, slapen op de velden etc.) is er sprake van een evenement.

Wanneer dien ik EHBO te regelen bij mijn (sport)evenement?

Hiervoor geldt een richtlijn van 1 eerste hulpverlener op 750 deelnemers. Eerste hulpverleners leren in de opleiding echter bij voorkeur met z’n tweeën hulp te verlenen. 2 op 750 is dus het minimum.

Een andere richtlijn, die wordt gebruikt, bij de vergunningverlening door veel gemeenten, staat in het Protocol geneeskundige advisering gemeenten. Daarin gebruik je de uitslag van een risicoanalyse samen met het aantal bezoekers om tot het gewenste aantal hulpverleners te komen.

Een gekwalificeerde EHBO-er is trouwens iets anders dan een BHV-er (bedrijfshulpverlener). Die laatste heeft uitsluitend levensreddende handelingen geleerd. De EHBO-er kan daarnaast ook andere kleine ongevallen behandelen.

Wanneer dien ik een evenementenverzekering af te sluiten voor mijn (sport)evenement?

Hoe goed u een evenement ook voorbereidt, er zijn altijd (financiële) risico's. De gemeente Utrecht eist op basis van artikel 5:21 en artikel 5:31 van de Algemene Plaatselijke verordening (APV) dat een organisator een verzekering tegen aansprakelijkheid met voldoende dekking afsluit. Ook tegen vele andere (financiële) risico's kunt u zich verzekeren. Dit geldt in het geval van een evenement waar een vergunning voor aangevraagd dient te worden. Daarnaast is het aan de vereniging zelf om de risico’s te bepalen.