Financiering

Zonnepanelen en LED veldverlichting vergen investeringen die een sportclub vaak niet direct op tafel kan leggen. Er zijn voor sportclubs verschillende mogelijkheden, die vaak onderling gecombineerd worden. Uitgangspunt is dat de jaarlijkse rente en aflossing betaald kunnen worden uit de jaarlijkse besparing op de kosten van de energie. VSU kan ondersteunen bij het opstellen van dit overzicht. 

De mogelijkheden:
1. ​Energiefonds Utrecht
2. Huisbank met borgstelling
3. Ledenobligaties
4. Crowdfunding

1. Energiefonds Utrecht
Het Energiefonds Utrecht financiert tot 75% van de kosten van het energieproject. Er zijn twee vormen:
1.      Lening van 5.000 euro tot 50.000 euro: de energielening, 1 tot 10 jaar looptijd met 1,65% tot 1,86% rente
2.      Lening boven de 50.000 euro: vraag aan via het initiatiefformulier van het energiefonds.

2. Huisbank met borgstelling door het SWS
Een deel van de investering kan bij een bank geleend worden. Dit kan voordelig met een garantstelling van de Stichting Waarborgfonds Sport. Hiertoe toetst de SWS de financiële situatie van de sportclub. De maximale hoogte van de lening(en) zijn afhankelijk van de hoogte van de investering en het eigen vermogen van de vereniging. Bij duurzame investeringen is de garantstelling zelfs tot 100% van de benodigde investering.

3. Ledenobligaties
De energiemaatregelen kunnen met ledenobligaties worden betaald dankzij leningen van eigen leden. De club zal deze binnen de afgesproken termijn aflossen. Vaak kiezen clubs voor 10 jaar als termijn en loting als methode om te bepalen welke lening als eerste afgelost zal worden. Leden krijgen daarbij een rente die in de regel boven de rente van een spaarrekening ligt, maar lager is dan de marktrente bij de banken.

4. Crowdfunding
Niet elke sportclub heeft genoeg vermogende leden binnen de gelederen, of vrijwilligers die de ledenobligaties willen uitvoeren. Gelukkig zijn er verschillende platforms voor crowdfunding voor energieprojecten, deze zijn echter niet kosteloos en succes is niet gegarandeerd. Dus verdiep je in de mogelijkheden en beperkingen.

Meer weten? Lees hier meer over crowdfunding.