Lokale voorbeelden

Meer dan de helft van de Utrechtse sportverenigingen met een eigen accommodatie is geïnteresseerd in verduurzaming. Een aantal clubs hebben zelfs al investeringen gedaan, van deurdrangers tot zonnepanelen en van radiatorfolie tot LED-verlichting. De zonnepanelen bij U.S.V. Elinkwijk en USV Hercules, de geïsoleerde kantine van STVU en de LED-verlichting bij SVE zijn sprekende praktijkvoorbeelden. Een van de mooiste voorbeelden is het nieuwe clubhuis van omnivereniging SV Kampong. Kijk voor een uitgebreid artikel 

SVE bespaart 85% op elektriciteit
SVE is een tafeltennisclub met een eigen sporthal. SVE heeft het elektriciteitsgebruik drastisch verlaagd door led verlichting in de sporthal en kleedkamers. Daarnaast heeft de tafeltennisclub zonnepanelen op het dak geplaatst. Aangezien de constructie van het dak onvoldoende sterk bleek om de panelen dicht bij elkaar te plaatsen is gekozen voor het verspreiden van de panelen over verschillende delen van het dak.

Al met al is het elektriciteitsverbruik gedaald van 28.000 kWh per jaar naar 4.000 kWh per jaar.

USV Hercules gaat groen
Zondag 14 februari 2016 heeft USV Hercules een contract ondertekend voor het plaatsen van 500 zonnepanelen op het dak van de sporthal. Dit traject maakt deel uit van een collectieve aanbesteding bij tien Utrechtse sportverenigingen, gedaan door VSU en Energie-U. Dankzij deze aanpak is er een scherpere prijs uitgerold. Het Energiefonds Utrecht heeft de helft van de financiering verzorgd. De andere helft komt rond door obligaties die leden kunnen aanschaffen. 
De vijfhonderd zonnepanelen leveren een opbrengst van 100.000 kWh per jaar op en voorzien daarmee in een derde van de totale energiebehoefte van USV Hercules. 

Zonnepanelen bij U.S.V. Elinkwijk
Sinds september 2014 heeft de Utrechtse voetbalvereniging U.S.V. Elinkwijk 10 zonnepanelen op haar dak liggen. De realisatie van deze panelen is mogelijk gemaakt door Energie-U, een lokale energiecoöperatie voor en door Utrechters. Op 13 september werden de panelen op feestelijke wijze onthuld door wethouder duurzaamheid en milieu Lot van Hooijdonk.
Met het aansluiten van de zonnepanelen van U.S.V. Elinkwijk is er een landelijke mijlpaal behaald. Met deze panelen komt het vermogen aan zonnestroom in heel Nederland namelijk op 1 Gigawatt (GW), ofwel 1 miljard Watt. Dat is voldoende om alle huishoudens in Utrecht twee jaar van stroom te voorzien. U.S.V. Elinkwijk wekt met haar tien panelen per jaar ruim 2.000 kWh elektriciteit op. Dat is 2,5% van het totale jaarlijkse energieverbruik. De vereniging heeft interesse in een uitbreiding van de hoeveelheid zonnepanelen. 
Voorzitter Ronald van Eijk zegt dat de vereniging graag op alle vlakken maatschappelijk betrokken is. "Zelf energie opwekken met zonnepanelen op onze gebouwen past daar heel goed bij."

Geïsoleerde kantine STVU
Tennisverenigingen STVU maakt sinds november 2014 gebruik van een nieuw geïsoleerd paviljoen. Het dak, de muren en de beglazing zijn allen flink onder handen genomen. Daardoor kan zelfs zonder te stoken een aangename binnentemperatuur worden bereikt.
Dit heeft een investering van ruim €46.000 gevraagd van de vereniging. Daarvan is €15.000 vergoed via de subsidie Energiemaatregelen maatschappelijk vastgoed van de gemeente Utrecht. De rest van het bedrag heeft de vereniging vanuit het eigen vermogen bekostigd.