Procedure aanvraag watertappunt

Het realiseren van een watertappunt is een goed voorbeeld hoe men de openbare ruimte aantrekkelijker kan maken. Een initiatief als een tappunt gaat niet kosteloos. De gemeente Utrecht ondersteunt initiatieven van bewoners en ondernemers die zich inzetten voor buurt, wijk of de stad. Iedereen met een goed idee om zijn of haar buurt te verbeteren, kan een aanvraag doen. Het initiatievenfonds maakt dat mogelijk. Het Initiatievenfonds is een fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Aanvragen gaat makkelijk en snel via de site van de gemeente. Het wijkbureau of de sociaal makelaar bij u in de buurt kunnen assisteren met een dergelijke aanvraag. Een aanvraag duurt circa 10 minuten.

Het proces in het kort:

Aanvraag
Een aanvraag via het Initiatievenfonds wordt door het wijkbureau gewogen. Voorwaarde voor honorering is genoeg participatie en draagvlak van leden, ouders, het bestuur en buurt. Een andere voorwaarden is dat de locatie van het tappunt openbaar is en dus ten alle tijden toegankelijk. Een eigen bijdrage van de vereniging zal de kans op honorering vergroten.

Aanschaf
Aanschaf van een tappunt gaat via Join the Pipe. Het aanschaffen van een outdoor watertappunt kost circa € 4000. Tien procent hiervan gaat naar projecten in derdewereldlanden. De filosofie van Join the Pipe is dat wanneer hier een tappunt gerealiseerd wordt, er ergens anders in een derdewereldland ook gewerkt wordt aan een waternet. Bij honorering bestelt het wijkbureau een tappunt bij Join the Pipe. Vervolgens leveren zij het tappunt af bij Stadsbedrijven voor opslag tot plaatsing.

Aanleg/plaatsing
De kosten voor de uitvoering neemt waterbedrijf Vitens voor haar rekening.  Als de tap op meer dan 15 meter van een aansluitpunt komt, dan komen er kosten bij voor de partij die de tap aanvraagt. Wanneer de vereniging daadwerkelijk een aanvraag wil doen, plannen Stadsbedrijven en Vitens een bezoek om de gewenste locatie en haalbaarheid te onderzoeken en de definitieve locatie te bepalen. Vooraf dienen de geweste locaties doorgestuurd te worden zodat Vitens bij bezoek eerst de voorkeurslocaties kan bekijken. Mocht de gewenste locatie niet haalbaar zijn, dan geven zij advies over wat wel haalbaar is.

Onderhoud
Het beheer en onderhoud gebeurt door gemeenteonderdeel Stadsbedrijven. Zij controleren minimaal eenmaal per jaar alle tappunten. In de periode november tot april staan alle watertappunten  in Utrecht in winterstand in verband met veiligheidsoverwegingen (gladheid en bevroren leidingen).

Opening
Wij adviseren belanghebbenden om zelf na te denken over een opening en dit wanneer mogelijk te combineren met een watercampagne week, toernooi of ander evenement. Een tappunt is een mooie aanleiding voor een vereniging om het thema gezondheid te promoten. De VSU en gemeente zetten hun communicatiekanalen in om een opening kracht bij te zetten (inzet wethouder indien mogelijk, nieuwsberichten etc.).