a

Hoe zorg je ervoor dat talentvolle sporters hun fysieke grenzen kunnen verleggen en sneller nieuwe sport specifieke vaardigheden aan te leren? Is er een manier om het risico op blessures bij deze sporters te verminderen, nu én later in hun sportcarrière? Naast een inhoudelijk goed, sport specifiek trainingsprogramma speelt Strength & Conditioning (S&C) een belangrijke rol bij de fysieke fit- en belastbaarheid van sporters om het maximale uit zichzelf te halen. Nieuwsgierig hoe we clubs en programma’s hierin ondersteunen? Lees hier meer. 

Waarom S&C?

S&C is de trainingsvorm waarin sporters werken aan hun fysieke kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. Het heeft tal van voordelen op sportief vlak, maar ook invloed op de fysieke en mentale gezondheid van sporters. Veel clubs, talentprogramma’s en hun trainers weten dit, maar de verdiepende kennis en mogelijkheden hoe dit (laagdrempelig) toe te passen, ontbreekt vaak nog. Daarom ondersteunt SportUtrecht in kennisdeling, scholing en het beschikbaar maken van goede faciliteiten, zodat het een vast onderdeel (lees; fundament) wordt van Utrechtse opleidingsprogramma’s en clubs.

 

Samenwerking

Een van die faciliteiten waar SportUtrecht het afgelopen jaar de samenwerking mee is gestart is Lead Out Gym, een hoogwaardige trainingsfaciliteit voor ambitieuze sporters in Oost (Galgenwaard). Samen met Multisportcampus Traiectum en Lead Out is er een aantrekkelijk aanbod opgezet waar (top)sportverenigingen, talentprogramma’s en Utrechtse sporters van maart tot en met juli een start maakte voor een solide basis of hun bestaande kennis hebben verreikt. Hieronder het resultaat, waar we trots op zijn: 

  • 8 clubs en talentprogramma’s hebben de afgelopen periode bij Lead Out Performance Gym invulling gegeven aan hun S&C trainingen en daarmee een kwaliteitsimpuls aan hun opleidingsprogramma. Hierin werd ook tussen de clubs en talentprogramma’s de verbinding gezocht en gevonden om kennis te delen en samen op te trekken, niet alleen op het gebied van S&C. 
  • Meer dan 60 sporters hebben hierdoor gebruik kunnen maken van de hoogwaardige sportfaciliteiten en aanwezige expertise bij Lead Out. Naast hun sport specifieke trainingen gericht op atletiek, triatlon, voetbal, volleybal of waterpolo hebben zij, veelal wekelijks, aanvullend een S&C training gevolgd en op die manier aan hun sportieve doelen gewerkt. 
  • 6 talenttrainers hebben deelgenomen aan, of nemen de komende periode deel aan, kennissessies op het gebied van S&C verzorgd in samenwerking met Traiectum. Vooraf wordt de kennisbehoefte van de trainers uitgevraagd zodat tijdens de sessies in kleine groepen S&C in relatie tot hun sport kan worden besproken. Tot dusverre zijn de trainers enthousiast over de insteek. Vera Geling (Turn4U) vindt het waardevol om bij dit onderwerp stil te staan.  “Het was voor ons heel nuttig”.


    De huidige invulling van het trainingsprogramma vormde de basis voor de sessie om vervolgens te kijken hoe S&C effectiever kan worden ingezet. Er werden vragen gesteld over hoe we het nu doen, wat we ermee willen bereiken om daarna te kijken hoe we het nog beter kunnen aanpakken. Niet alleen het moment van de training, maar ook welke oefeningen je doet en hoe je daarin kunt variëren.”
     

Heb je vragen over dit onderwerp?

Koen de Weerd
06 35 62 97 05
Mail mij