Je bekijkt nu: Home » Agenda » Scholing Vertrouwenscontactpersoon bijeenkomst 2
a

Inschrijflink: https://sportopleidingen.nl/inschrijven?id=1069&session=21786&closed=true&code=add4de40-756a-4a70-be02-8146975ae702

Beschrijving:

Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is een laagdrempelig aanspreekpunt op de sportclub als er vragen of zorgen zijn, of wanneer er incidenten hebben plaatsgevonden op gebied van grensoverschrijdend gedrag. Dat kan gaan over pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie. Het hebben van een vertrouwenscontactpersoon draagt sterk bij aan een sociaal veilige sportomgeving. We raden clubs daarom aan om altijd een, maar bij voorkeur twee, VCP’ers aan te stellen.

Vertrouwenscontactpersonen nemen een belangrijke en bijzondere positie op de sportclub in door actief te werken aan grensoverschrijdend gedrag. Daarom is het belangrijk dat je goed weet hoe je deze positie kunt invullen en wat er van je verwacht wordt.

Tijdens deze scholing leer je:

  • Welke rol een vertrouwenscontactpersoon vervult binnen een sportclub;
  • Welke positie de vertrouwenscontactpersoon inneemt;
  • Wat begrippen als (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten en agressie inhouden;
  • Hoe je gesprekken kunt voeren en om kunt gaan met de emoties van de betrokkenen;
  • Op welke manieren je kunt bijdragen aan preventie van grensoverschrijdend gedrag;

Het programma

De scholing bestaat uit een voorbereidende online module en twee bijeenkomsten. De online module duurt ongeveer 30 minuten. De bijeenkomsten vinden plaats op dinsdagavond 12 en 19 november en duren van 19:00 tot 22:00 uur.

Let op; De scholing tot vertrouwenscontactpersoon is uitsluitend bedoeld voor vertrouwenscontactpersonen in spé waarvan de sportclub lid is van een bij NOC*NSF aangesloten sportbond. De inhoud van de scholing sluit voor een belangrijk deel niet aan bij een VCP-rol in andere organisaties.

Na afloop

Na afloop van deze scholing ben je in staat om als vertrouwenscontactpersoon bij te dragen aan de sociale veiligheid op de sportclub. Je kunt vertrouwelijke gesprekken voeren met zowel de melder, beschuldigde, de sportbond of het clubbestuur en je weet hoe je adequaat moet reageren op mogelijke incidenten, vragen en twijfels. Ook ben je na afloop van de scholing in staat om te werken aan preventie. Je weet welke kansen er liggen binnen de sportclub en hoe je het bestuur hiervoor kunt enthousiasmeren.