Je bekijkt nu: Home » Update financiële regelingen voor sportclubs
a

Ben jij benieuwd wat de updates zijn in de financiële regelingen? Lees snel verder!

In onderstaand artikel staat nieuwe update wat betreft financiele regelingen voor de sportclubs. Deze updates gaan over de Stichting Waarborgfonds Sport, de BOSA-regeling en de provinciale energie subsidie (USET). 

 

Stichting Waarborgfonds Sport verruimt waarborg voor sportclubs.

Sportclubs hebben de financiering van hun eigen accommodatie vaak geregeld via een lening bij hun bank. De gemeente Utrecht en Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) kunnen op verzoek en onder een aantal voorwaarden, een borgstelling afgeven, waardoor clubs tegen een lagere rente kunnen lenen bij de bank(en).

In Utrecht maken ruim 20 sportclubs gebruik van een borgstelling van SWS/ gemeente Utrecht. De gemeente stelt vooraf de eis dat SWS de club financieel doorlicht, niet alleen op korte termijn, maar ook in een meerjarenperspectief. Het bestuur van de club levert hiervoor de informatie. Ook levert SWS jaarlijks een overzicht aan de gemeente Utrecht, of de clubs met borgstelling nog steeds financieel vitaal zijn. Dankzij deze werkwijze, kunnen sportclubs goedkoper en meer geld lenen op de kapitaalmarkt. Tevens zien we dat er extreem weinig clubs omvallen, die een geborgde lening hebben. De jaarlijkse rapportage geeft namelijk snel inzicht of er problemen zijn en dan kan er nog bijgestuurd worden.

De Stichting Waarborgfonds Sport heeft recent een aantal voorwaarden verruimd. Niet alleen kan er een hoger bedrag geborgd worden (tot 350.000 euro, dus een lening van 700 k), maar ook is de maximale looptijd verlengd van 15 jaar naar 20 jaar. Goed om te weten is dat SWS-borgstelling voor bedragen tot 100.000 euro ook zelfstandig aanbiedt, zonder dat de gemeente daarin mee hoeft te doen.

De accounthouder van de regio waar Utrecht in valt, is Stefan de Wit. En zie voor meer informatie hier de website van SWS.

De subsidieregeling BOSA 2024 is uitgeput en het loket is gesloten.

De nieuwe regeling opent op 1 januari 2025. En veel sportclubs bereiden zich momenteel voor om begin januari te kunnen indienen. Hoe kun je je het beste voorbereiden? Lees hieronder enkele tips en check de website van dus-i voor details en updates.

Er zijn twee opties om subsidie aan te vragen:
1. Achteraf aanvragen, met facturen die reeds zijn betaald, van activiteiten die reeds zijn afgerond. Zorg ervoor dat de drempel van 2.500 euro subsidie behaald wordt en verzamel de facturen van activiteiten die niet langer dan 12 maanden geleden zijn afgerond. Verzamel betaalbewijzen van facturen van meer dan 1000 euro.

2. Vooraf aanvragen, door middel van goedgekeurde en op naam gestelde offertes. Zorg ervoor dat de drempel van 25.000 euro subsidie behaald wordt. Dit gaat dus om grote uitgaven, zoals een verbouwing van ruim 120.000 euro. Of het betreft een stapeling van offertes voor verschillende onderdelen van de regeling. Denk aan onderhoudswerkzaamheden door een werknemer, de aanschaf van clubkleding en het plaatsen van led veldverlichting. Als deze offertes tezamen de drempel van 25.000 euro subsidie overstijgen, kan de club het in een aanvraag in dienen. Bij toekenning van de subsidie zal het ministerie een voorschot uit keren. Voordeel is dat de club vooraf zekerheid heeft over de toekenning van de subsidie en er liquide middelen beschikbaar zijn. Het project dient wel binnen 3 jaar uitgevoerd te zijn.

De regeling van 2025 kan op details verschillen van die van 2024, dus hou de website van dus-i in de gaten.  Voor meer vragen kan je contact opnemen met Irene Mobach.

Update BOSA 2026 en verder
De regering heeft het voornemen om een forse bezuiniging door te voeren op de BOSA. In 2026 zal 28 miljoen gekort worden op een budget van 74 miljoen en vanaf 2028 zelfs 53 miljoen per jaar. Voor verduurzaming komt de DUMAVA beschikbaar voor sportclubs, maar ook die regeling raakte in het verleden meermaals snel uitgeput. We vinden deze keuzes van het kabinet onverantwoord en onbegrijpelijk en deze komen nog bovenop andere bezuinigingsplannen op de sport.

Lees hier het artikel van NOC*NSF over de bezuinigingen.

Provinciale Energie-subsidie (USET)

MHC Fletiomare en SportUtrecht werken samen bij de verduurzaming van het hockeypaviljoen. De club maakt gebruik van de provinciale subsidie voor energietransitie voor hun warmte-batterij. Lees hier meer over deze subsidie en neem contact op met SportUtrecht als je er gebruik van zou willen maken. Zie voor het artikel pagina 15 in de digitale krant van DUIC.

 

Irene Mobach
06 22 05 05 28
Mail mij