Belangenbehartiging voor de Utrechtse sport
SportUtrecht zet zich in voor een optimaal sportklimaat in Utrecht. Dat doen we om zoveel mogelijk Utrechters aan het sporten en bewegen te krijgen. Utrecht heeft een groot aantal sport- en beweegaanbieders: meer dan 700 sportclubs zijn actief in de stad. De gemeente heeft SportUtrecht de opdracht gegeven zich op te stellen als vertegenwoordiger van sport in het algemeen en daarmee ook alle aanbieders.
Omdat vitale sportclubs belangrijk zijn voor een optimaal sportklimaat stellen we ons op als belangenbehartiger voor clubs. Wij adresseren met èn namens de sport belangrijke zaken bij politiek en beleidsmakers. Andersom vraagt de gemeente ons ook regelmatig om onze mening. Die input wordt bijvoorbeeld gebruikt bij beleidsdocumenten die aan college of gemeenteraad worden voorgesteld. Ook raadsleden weten SportUtrecht regelmatig te vinden als ze vragen hebben.
Om de rol van belangenbehartiger vorm te geven, heeft SportUtrecht het Utrechts Sportcollectief opgericht. In het collectief zitten vertegenwoordigers van verschillende sporttaknetwerken. De vertegenwoordigers weten wat er speelt bij hun type sport. SportUtrecht zorgt met de sporttaknetwerken en het Utrechts Sportcollectief voor een structuur die helpt bij belangenbehartiging van de sport in Utrecht.
De grens van ons lobbywerk
We zetten ons primair in voor het brede, collectieve belang voor de sport in Utrecht. We lobbyen niet voor individuele clubs. Mocht een individueel issue bij een club relevant zijn voor het brede sportbelang, dan pakken we dat natuurlijk op. Wel kunnen wij individuele clubs helpen bij het bewandelen van de juiste route in het geval van een lobby voor een eigen individueel belang. Het eerste ingangspunt daarvoor is de eigen accounthouder van SportUtrecht in de eigen wijk.
Samenvattend: SportUtrecht richt zich op:
- Collectieve belang voor de Utrechtse sport: Dit betekent dat we in de belangenbehartiging focussen op thema’s die voor een groot aantal clubs relevant zijn. Zoals financiering, verduurzaming, accommodaties en ruimte voor sport.
- Kennisdeling en netwerken: Door kennis te delen en netwerken te faciliteren, stellen we clubs in staat om zelf of gezamenlijk met andere clubs de eigen belangen te behartigen. Dat doen we via onze sportnetwerken en het Utrechts Sportcollectief. SportUtrecht faciliteert, deelt kennis en is gesprekspartner richting Utrechtse politiek.
- Monitoren: SportUtrecht volgt de gemeente kritisch en houdt het algemene belang voor de sportclubs in de gaten.
- Communiceren en informeren: SportUtrecht koppelt aan sportclubs het resultaat van de lobby terug. SportUtrecht informeert sportclubs op deze pagina van een aantal belangrijke lopende belangenbehartigings-dossiers.
Wil je meer weten over wat SportUtrecht voor jouw club kan betekenen op het gebied van belangenbehartiging of op andere vlakken. Kijk dan hier.
Het Utrechts Sportcollectief
Wat is het precies?
In 2024 hebben we het Utrechts Sportcollectief ingericht om de krachten van sportclubs in de breedte te bundelen. Vertegenwoordigers van de door ons eerder opgezette sportnetwerken komen in het collectief samen en praten over onderwerpen die alle clubs aangaan. Tijdens de bijeenkomsten worden standpunten gedeeld, getoetst en gevormd. Ook wordt er besloten wat de collectieve belangen zijn en welke individueel zijn. Het maakt niet uit of een belang groot of klein is, als er maar een gemene deler is. Het Sportcollectief kan vervolgens actief een belang inbrengen bij de politiek en beleidsmakers.
Weet je als club niet goed waar je moet zijn voor (individuele) belangenbehartiging? De structuur van het Sportcollectief, dus via de sporttaknetwerken, helpt SportUtrecht om clubs door te verwijzen voor hulp bij het behartigen van hun eigen belang. Ook kan een club altijd contact opnemen met de eigen accounthouder van SportUtrecht in de wijk.
Belangenbehartiging dossiers
Nieuwe Utrechts beleidsnota Sport en Bewegen 2032
SportUtrecht is betrokken geweest bij het opstellen van de beleidsnota Sport en Bewegen 2032, die de gemeenteraad begin 2025 zal vaststellen. Als belangenbehartiger hebben we ervoor gezorgd dat de input van het Sportcollectief mee is genomen. Ook hebben we aangegeven wat volgens ons belangrijk is voor de sport.
Tijdens een bijeenkomst met het Utrechts Sportcollectief eind november 2024 werden de belangrijkste elementen uit de nieuwe beleidsnota door de gemeente toegelicht en legden ze hun keuzes uit. Vanuit SportUtrecht en het Utrechts Sportcollectief zijn twee brieven vanuit de belangenbehartiging naar de gemeenteraad gestuurd. Deze worden behandeld, samen met de sportnota zelf, begin 2025 in gemeenteraad.
Gebiedsontwikkelingen en ruimte voor sport
Utrecht groeit, dat betekent dat verspreid over de hele stad grote ruimtelijke ontwikkelingen zijn voor woningbouw en infrastructuur. Ook sport– en beweegvoorzieningen moeten meegroeien. Denk aan grote ruimtelijke ontwikkelingen rondom sportparken. Bijvoorbeeld zoals je die nu ziet bij Maarschalkerweerd Noord, Strijkviertel en Nieuw Welgelegen en in de nabije toekomst de plannen voor Rijnvenburg. SportUtrecht zit actief aan tafel met beleidsambtenaren sport en vastgoed over de effecten voor sportclubs. SportUtrecht stuurt in dit proces actief op de juiste communicatie en participatie met betrokken sportclubs. En SportUtrecht monitort bij alle ruimtelijke ontwikkelingen de effecten voor sport en sportclubs en agendeert dit actief bij de beleidsmakers. .
Betaald parkeren bij sportaccommodaties
De gemeente heeft in het mobiliteitsbeleid opgenomen dat betaald parkeren in de stad in fases wordt doorgevoerd. SportUtrecht heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke gevolgen voor sportclubs. Hierbij zijn we in gesprek gegaan met een groot aantal clubs om hun zorgen te inventariseren. Vervolgens hebben we een gedetailleerde zienswijze ingediend en hebben we actief deelgenomen aan raadsvergaderingen om onze standpunten kenbaar te maken. Hoewel de gemeente vooralsnog vasthoudt aan het voorstel, zijn er gesprekken gaande over de wijze waarop het parkeerbeleid uitgewerkt gaat worden voor de gemeentelijke sportparken.
Capaciteitsbehoefte sportvelden/kunstgras en binnensport
Gemeente Utrecht onderzoekt elke 4 jaar de capaciteitsbehoefte van de grote veldsporten en de binnensport, of vaker indien daar aanleiding voor is. De meest recente meting was oktober 2024. SportUtrecht is betrokken bij de inhoud en heeft in het onderzoeksproces actief bijgedragen aan de vraagstelling en opzet. Dankzij de inzet en lobby van SportUtrecht is voor het eerst onderzocht welke capaciteit er nodig is voor activiteiten die niet door een sportbond worden georganiseerd, maar wel op de velden van de verenigingen plaatsvinden. Het is belangrijk dat dit in het onderzoek is meegenomen voor de langetermijnplanning van de gemeente. Ook de behoefte aan ruimte voor padel is voor het eerst meegenomen in het onderzoek.
Het Mulier Instituut heeft voor de gemeente onderzoek gedaan. In oktober 2024 is het rapport aangeleverd van de capaciteitsbehoefte voor sportaccommodaties. Dit rapport gaat over de komende 10-15 jaar. De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek lees je hieronder.
SportUtrecht heeft naar aanleiding van de uitkomsten een raadsbrief opgesteld. Bij sommige uitkomsten en conclusies zetten we in die brief onze kanttekeningen. We maken ons bijvoorbeeld zorgen om de beschikbare capaciteit voor wedstrijden van grote binnensporten, zoals basketbal.
Heb je vragen over dit onderwerp?
Menno Hornman |
06 30 64 36 91 |
Mail mij |
Eline Jongerius |
06 20 73 36 79 |
Mail mij |
Joscha de Vries |
06 51 39 66 57 |
Mail mij |