Op deze foto zie Rik(links) met zijn beweegmaatje Richard(rechts).
Wat inspireert jou om je in te zetten als beweegmaatje?
Wat mij inspireert, is dat ik het zelf leuk vind om te bewegen en te sporten, vooral ook buiten. Als er mensen zijn die dat ook willen doen maar er alleen niet aan toe komen, inspireert het mij om anderen daarin op weg te helpen. Zowel het bewegen als het coachen van een ander is voor mij inspirerend.
Welke baan heb je naast je inzet als vrijwilliger bij beweegmaatjes?
Van origine ben ik technisch geschoold. Ik ben adviseur voor architecten, dat is dan ook mijn hoofdberoep. Dit is met name een zittend beroep. Hierdoor vind ik het extra fijn om variatie te hebben als vrijwilliger bij beweegmaatjes. Ik heb affiniteit met coachen en beschik over coachvaardigheden. Ik zet mijn gespreksvaardigheden en motiverende gesprekstechnieken in om mijn beweegmaatje te helpen bij het behalen van het beweegdoel.
Kun je een specifiek moment delen waarop je merkte dat jouw inzet als beweegmaatje een positieve impact had op iemand anders?
Het moment dat mijn beweegmaatje vertelde dat hij op afspraak was bij de diëtist en op de weegschaal bleek dat hij 4 kg was afgevallen. Hierdoor besefte mijn beweegmaatje hoe goed het hem deed om het beweegdoel te bereiken. Een ander moment was toen hij vertelde dat hij uit zichzelf vaker ging wandelen. In plaats van met de bus ging hij nu wandelend boodschappen doen. Wat ik ook erg mooi vind, is dat naarmate je elkaar beter leert kennen, je ook persoonlijke verhalen uitwisselt, bijvoorbeeld over persoonlijke uitdagingen en hoe je daarmee omgaat.
Welk aspect van het samenwerken aan het beweegplan heeft jou persoonlijk het meest voldoening gegeven?
We hebben afgesproken dat we het rustig gaan opbouwen, wat goed werkt. Door een stukje te wandelen en elke week een stukje verder te gaan, bouw je vanzelf uit. Tijdens onze wekelijkse wandeling bij de Vecht namen we eerst één brug en weer terug, en de keer erop pakten we er een extra brug bij en weer terug. Op een gegeven moment waren we een aantal beweegmomenten verder waarbij we ongemerkt veel progressie hadden gemaakt, en de wandeling was een stuk langer dan toen we met ons traject begonnen.Hoe zou je de dynamiek tussen jou en jouw beweegmaatje in één zin beschrijven?
Afwisselend. In het begin nam ik wat meer de leiding, maar later nam hij steeds vaker het initiatief. Dit bleef wisselen en zorgde voor een leuke dynamiek. Af en toe gaf ik hem ook ruimte om zelf met initiatieven te komen.Welke tips heb je voor andere vrijwilligers die zich inzetten bij beweegmaatjes?
Voor mij werkte het om te accepteren dat bewegen een uitdaging kan zijn en blijven voor je maatje. Tip 1: Verwacht niet meteen dat het ook voor jezelf een sportieve uitdaging wordt. Een beweegmaatje is vaak iemand die voor het eerst in beweging komt, die echt nog aan het begin staat. Probeer daar vrede mee te hebben. Tip 2: In het begin kan het best voorkomen dat een beweegmaatje afzegt, wil verzetten of niet kan doorgaan. Laat je daar niet te veel door weerhouden en blijf openstaan voor nieuwe kansen. Geef je beweegmaatje de ruimte om even te wennen. Het helpt om altijd op een positieve manier aan te geven dat je zin hebt om samen te gaan bewegen, dit zorgt ervoor dat de motivatie behouden blijft.Wat zou je tegen anderen willen zeggen die overwegen om deel te nemen als beweegmaatje?
Het kan enorm waardevol zijn, zowel voor een ander als voor jezelf, om je op een sportieve manier in te zetten voor een ander. De inzet als beweegmaatje is absoluut wat ik ervan verwacht had: ik vind bewegen leuk en het is fijn om iemand te leren kennen en op weg te helpen met bewegen.Wil je verder nog iets kwijt over je inzet als vrijwilliger bij beweegmaatjes?
Het heeft mijn leefwereld vergroot. Zo heb ik mijn wereld vooral met hooggeschoolde mensen, mijn eigen gezin, familie, buren, etc. Maar met mijn beweegmaatje kom ik in een hele nieuwe wereld terecht. Ik vind het enorm waardevol en inspirerend om de leefwereld van mijn beweegmaatje beter te leren kennen.