Je bekijkt nu: Home » Accommodatie delen met fysiotherapeut en wat geld verdienen voor de club: VV de Meern is het gelukt!
a

VV de Meern heeft een groot pand tot zijn beschikking. Voor de 110 teams vind je op de begane grond rijen met kleedkamers en een speciale ruimte voor de scheidsrechters. Als je met de trap omhoog gaat kom je op een grote verdieping met in het midden een kantine en aan de zijkant een af te sluiten kroeg gedeelte. Het complex kostte 6 miljoen, vertelt bestuurslid John van Wegen. Overdag is dat dure complex verlaten. Een doorn in het oog van Van Wegen: “Doodzonde om het pand niet 24/7 te gebruiken, wie legt er nou een complex van 6 miljoen stil.” De club heeft twee ruimte op de begane grond ingericht voor de verhuur aan fysiotherapeuten. De twee fysiotherapeuten zijn nu nog alleen in de avond aanwezig om leden te helpen. In de nabije toekomst zullen ze ook overdag hun eigen praktijk runnen in het pand. Fijn voor de club omdat er dan altijd iemand aanwezig is wanneer velden verhuurd worden aan derde partijen of iemand langs moet komen voor onderhoud.

Het pand nuttig gebruiken en oneerlijke concurrentie
Hoe heeft VV de Meern dit voor elkaar gekregen? Het begon met de verbazing van Van Wegen: “Je moet ten bate van de club ernaar streven om het pand nuttig te gebruiken,” begint hij. “Bedenk je eens: welke ondernemer legt een duur pand stil?” Het is ook de wens van de gemeente om depanden efficiënter te gebruiken. Toch was het een proces waarbij een lange adem nodig was. Devoetbalclub merkte dat de gemeente niet direct open stond voor het plan om een deel van het pand te verhuren voor fysiotherapie. Van Wegen legt uit: “De fysiotherapeut in ons gebouw mag niet vals concurreren met fysiotherapeuten uit de omgeving omdat ze een lage huur betalen.”

Uitzonderingsclausule
John deelt zijn ervaring: “We hebben tegen de gemeente gezegd: laten we hier eens pragmatisch mee omgaan en uit het gareel stappen. We weten dat er ooit regels waren die de verhuur aan andere partijen niet mogelijk maakten, maar kom op, jullie willen dat we onze broek ophouden dus denk met ons mee over de vraag hoe we het gaan invullen.”

Dat kreeg later vorm met een gemeentelijke werkgroep waarin van Wegen deelnam. “Het was nodig om bij de gemeente het belang van de fysioruimte voor de club aan te tonen,” legt hij uit. “In 2008 hadden we de plannen al, toen lukte het niet om de gemeente te overtuigen.” Later lukte dat toch. Het bestuurslid: “Als het gaat om verhuur van een beperkt deel van de ruimte is er juridisch een uitzonderingsclausule en kan het volgens de regelgeving wel,” legt hij de situatie uit.

Duidelijke functie voor de club
Inmiddels draait de fysio een jaar zijn praktijk in het pand. Dat de fysio ook overdag de ruimte gaat gebruiken is voor de club een argument geweest om het verhuur aan de fysio te onderbouwen richting de gemeente. “Dan krijg je in het gebouw een permanente bezetting, dat wil de gemeente graag,” legt van Wegen uit.

Daarnaast heeft VV de Meern kunnen aantonen dat de fysio een duidelijke functie heeft voor declub. “Als je hier op donderdagavond komt zit de hele fysioruimte vol met spelers die herstellendezijn,” vertelt Van Wegen glimlachend. Ook is er financieel gewin voor de club. Het geld dat deverhuur aan de fysio oplevert kunnen ze onder andere gebruiken om contributies te verlagen.

Katalysator: meer mogelijk voor de club
Het bestuurslid van VV de Meern denkt dat er meer mogelijkheden gaan ontstaan voor de club. “Voor verdere bezetting van het pand overdag moet het gebouw open zijn. Door de aanwezigheid van fysio is dat zo en kunnen we in de toekomst het complex overdag vullen met verhuur aan andere partijen.”

We hebben John van Wegen om wat tips gevraagd voor clubs die er ook aan denken om een deel van hun pand te verhuren. Met bescheidenheid heeft hij die gegeven:

  • Investeer in het toonbaar maken van de ruimtes die je wilt verhuren. Daar krijg je huur voor terug.
  • Gun de huurder zijn boterham. Je krijgt er huurinkomsten, stabiliteit en continuïteit voor terug.
  • Ga langs bij fysiopraktijken in de omgeving en leg hen voor wat je wilt, hebben ze interesse? Zet dan destap richting de gemeente.
  • Neem tijd voor de onderbouwing bij de gemeente en heb geduld. Verhuur aan andere partijen is ingewikkeld door regelgeving over concurrentievervalsing. Historisch gezien zitten daar blokkades op.
  • Leg aan de gemeente in de business case uit dat het als club loont om ondernemerschap te tonen. Onderbouw hoe het de sport voor leden financieel laagdrempelig houdt en de club toestaat om zelf geld te genereren met de verhuur.
  • Als het clubgebouw nog gebouwd gaat worden kan je afkijken bij JSV in Nieuwegein. Die hebben vanaf de start een gedeelte van het pand verkocht aan een ondernemer en zo ervoor gezorgd dat ze overdag open zijn. Dat heeft weer voordelen voor verhuur aan andere maatschappelijke partijen.

Standpunt SportUtrecht over ondernemerschap bij clubs
Door stijgende lasten staan clubs onder druk. De inkomsten komen vooral uit contributies en sponsoring. Nieuwe manieren van geld genereren zijn daarom belangrijk voor sportclubs. SportUtrecht vindt het belangrijk dat sportclubs op een ondernemende wijze kunnen opereren. Met de gemeente Utrecht voeren we het gesprek om belemmeringen die daarbij ontstaan weg te nemen.

Sportclubs vormen de basis van de Utrechtse sportinfrastructuur. Daarom is het belangrijk dat ze vitaal zijn en blijven. Dat betekent dat zij zelfstandig en ondernemend hun sport kunnen organiseren.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Lucas Bosch
06 43 10 74 78
Mail mij