Je bekijkt nu: Home » De stad groeit, voor welke uitdagingen staat jouw club?
a

Het Mulier rapport waarin de stand van zaken van sportclubs wordt opgetekend, is af en ligt ter inzage voor clubs. De resultaten van het onderzoek vormen voor de gemeente Utrecht een onderlegger voor de meerjarenplanning voor sportaccommodaties. We delen graag dit rapport en onze reactie met jullie, nog voordat het in de raad wordt besproken.

In dit bericht vind je per sport de uitdagingen waar clubs voor staan en de reactie van SportUtrecht. In het algemeen is het een uitdaging om voor iedere sport genoeg ruimte te krijgen in een stad die groeit en verdicht. In 2024 zal de gemeente Utrecht met 100.000 mensen extra een stuk drukker en groter zijn. Naast gemeentelijke sportaccommodaties is er voor het eerst ook gekeken naar de behoefte aan padelbanen en ruimte voor sporten als freerunnen, calisthenics, skaten en hardlopen.

Wat staat jou sportvereniging te wachten

  • Voor voetbal is de grootste uitdaging om de wedstrijdvelden die er zijn op zondag en vrijdag beschikbaar zijn, effectief in te zetten wanneer het aantal voetballers in de stad toeneemt. Er liggen velden vrij, er is niet genoeg regie en stimulans om van die beschikbare capaciteit gebruik te maken. Het is zoeken naar een manier waarop de clubs, de gemeente en SportUtrecht er samen voor kunnen zorgen dat er op de rustige momenten ook meer wedstrijden gespeeld gaan worden.
  • Hockey blijft groeien, al groeit de sport minder hard dan in het verleden. Extra velden zijn in ontwikkeling. Maar ook daar is de uitdaging deze eerlijk en efficiënt te verdelen. SportUtrecht blijft kritisch volgen of de ontwikkelingen in de pas blijven lopen met de vraag.
  • Voor de binnensportclubs, zoals volleybal, basketbal en badminton, gaat de gemeente rekenen met een nieuw kengetal van 15.000 inwoners per sporthal (eerst was dat 17.500). In het rapport is onderbouwd hoe de bezetting van de sporthallen nu is. Het betekent dat er meer sporthallen nodig zijn. Daar heeft SportUtrecht zich sterk voor gemaakt. Utrecht is namelijk een van de gemeentes met de meeste binnensporters van Nederland. Het is terecht dat er hier dan ook meer sporthallen komen. Er worden hallen bijgebouwd, maar SportUtrecht constateert dat er een aantal hallen zijn die niet voor competitie beschikbaar zijn of (tijdelijk) vervallen door nieuwbouw of renovatieprojecten. We houden in de gaten en monitoren kritisch of de druk op sporthallen werkelijk minder wordt. Zodat de gemeente op tijd aangesproken kan worden.
  • Basketbal groeit in Utrecht. De verwachting is dat die trend doorzet. In het rapport is gekeken naar de wedstrijdcapaciteit in de weekenden. SportUtrecht ziet dat er in het rapport geen aandacht is voor hallen die gesloopt worden en er te makkelijk gesteld wordt dat het met goed programmeren op te lossen valt.
  • Tennis heeft met een groeiend tekort aan capaciteit voor velden te maken. Het aantal tennisleden groeit, terwijl het aantal velden hetzelfde blijft. Dat betekent dat er een bovengemiddeld aantal sporters per veld is. Utrecht zit ver boven het landelijk gemiddelde met het aantal tennissers per baan. 
  • Bij Padel wordt er weinig in verenigingsverband gesport door gebrek aan banen en gebrek aan ruimte voor clubs om padelbanen te bouwen. De gemeente geeft voorrang aan andere sporten en groen. Omdat de gemeente geen eigenaar is van de padel-accommodaties, zien ze geen rol om padelparken te ontwikkelen.
  • Voor alle sporten geldt: efficiënter gebruik van de veldcapaciteit is nodig. Clubs moeten daarin gestimuleerd, gefaciliteerd en beloond worden.

Lees hier de reactie van SportUtrecht op het Capaciteitsonderzoek 2024

Vragen of opmerkingen? Neem dan contact op Irene Mobach.

Irene Mobach
06 22 05 05 28
Mail mij