Uit onderzoek vanuit het Mulier Instituut in 2023 is gebleken dat ruim een kwart van de sportbestuurders (met name van teamsporten) aangeeft “dat er wel eens (of vaker) een discriminerend incident plaatsvindt”. Maar aangezien discriminerende uitingen nog niet altijd worden (h)erkend, ligt het werkelijke aantal van discriminerende incidenten waarschijnlijk hoger. Recent hebben de sportclubadviseurs van SportUtrecht een workshop gevolgd van Discriminatie.nl Provincie Utrecht over discriminatie waarin zij geleerd hebben over de verschillende vormen van discriminatie, het wettelijk kader en bijpassende gesprekstechnieken. Met als doel om sportaanbieders in Utrecht op dit thema nog beter te kunnen ondersteunen. En het toffe is, deze workshop kan jij als sportaanbieder ook op aanvraag volgen!
Daarnaast zijn er diverse opleidingen en trainingen op dit thema voor clubs beschikbaar, zowel fysiek als online. Veel opleidingen en trainingen vallen onder het landelijk sportakkoord en zijn daarom gratis of tegen een kleine eigen bijdragen van de club. Het lokale sportakkoord biedt kansen om deze kleine bijdrage te dekken. Ben je geinteresseerd in een opleiding o ftraining op dit thema, neem dan contact op! Zo kan elke sportclub in Utrecht kennis op doen over sportplezier, anti-discriminatie en racisme en speciale doelgroepen. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om ondersteund te worden met de cultuur & normbepaling, de bewustwording en het inclusief coachen voor trainers.
Tot die tijd, bieden we hier wat gemakkelijke tips om jouw club nóg inclusiever en sociaal veiliger maken. Vraag bijvoorbeeld eens aan je leden hoe welkom zij zich voelen, of organiseer een trainingsavond over inclusie op de club. En vertegenwoordig je als bestuur goed de diversiteit en wensen van de leden? Mist er nog een doelgroep die nog niet is bereikt, maar die prima mee zou kunnen sporten, bijv. iemand met autisme, of met een (lichte) beperking?
Wil je aan de slag met dit thema binnen jouw club, neem dan contact op met jouw eigen sportclubadviseur of met Amber Dors.
Onze club is van iedereen (OCIVI)
In het landelijke programma “Onze club is van iedereen” worden clubs en sportaanbieders versterkt op het gebied van inclusie en diversiteit. OCIVI omvat trajectbegeleiding en verschillende opleidingsmogelijkheden. Hierin streven we naar een omgeving waarin iedereen zich niet alleen welkom voelt, maar ook op zijn gemak, fijn en veilig. Wil je graag meer informatie ontvangen over het OCIVI programma, bezoek dan de twee onderstaande links.